Vesna Mirilo
visoka senzitivnost umetnost

Zašto sam godinama upijala umetnost sa motivima nasilja

Pa nisam htela da se razlikujem od drugih!

Gotovo svaku knjigu, film, predstavu, izložbu za koju bih pročitala ili čula proverenu pozitivnu kritiku, čitala bih i gledala bez razmišljanja da li mi prija. Ozbiljno sam zanemarivala koliko mi je teško zbog takve umetnosti. To što su mi se vraćale strašne slike, što sam ih sanjala dok spavam i povezivala na najčudnije načine godinama me nije nateralo da se zapitam zašto ja to sebi uopšte radim.

Zašto je važno videti krvavu košulju ubijenog kralja u muzeju? Zašto je važno odgledati Pijanistu, Gladijatora, Dve čađave dvocevke? Pročitati Jadnike i Jamu, recimo? Zaboga, to su dobro urađena dela i bez obzira koliko su zastrašujuća, zaslužuju moju pažnju. Moram biti obrazovana, informisana i stalno se usavršavati.

Ma, da… Zamislite samo ironiju – moj diplomski rad nosi naziv “Partizanski film kao autohtona tekovina kinematografije SFRJ (1945-1990)”. Sama sam je odabrala smatrajući da ću je, zahvaljujući istraživačkim i novinarskim alatima i iskustvu, dobro uraditi. I iako je rad odlično ocenjen, ja se nisam osećala odlično radeći ga. Sad znam i zašto.

Dr Ilejn Aron koja je naučno dokazala pojam visoke osetljivosti, veoma jednostavno objašnjava da teme nasilja lako mogu da uznemire hipersenzitivne ljude jer oni imaju veoma izraženu empatiju.

I tako, od kada sam saznala za to, vodim računa šta gledam i čitam. Pa makar te stvari bile i manje umetničke vrednosti. Dosta sam se naupijala tema nasilja, koliko god i čime god da su nagrađene. Za mene očigledno nisu bile nagrada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gostovanja u medijima i na blogovima

NEGUJTE SEBE SENZITIVNE!

Šta kada imate osetljiviji nervni sistem od prosečnog?

Mnogo plačete ili biste voleli da možete da se isplačete? Ljudi vam stalno govore da sve primate k srcu? Smetaju vam buka, jaki mirisi, gužva, sintetički materijali? Sve ovo verovatno znači da ste rođeni sa nervnim sistemom osetljivijim od prosečnog.

Ceo tekst pročitajte na ovom linku.

Sa mnom je sve uredu. Bez obzira što osjećam jače

Ojedna je od glavnih vodilja onih koji otkriju da su ustvari visokosenzitivne ličnosti. Šta to znači biti visokosenzitivna ličnost? Jedan uvid u to dobit ćete kroz razgovor Jasmile Talić-Kujundžić sa Vesnom Mirilo – gostovanje u časopisu “Preventeen”.

Intervju čitajte od 44. stranice.

Kakav posao leži visokosenzitivnim ljudima?

Smatra se da smo veoma kreativni (umetnost i sve što spada u hobi, a može doneti zaradu), da smo dobri savetnici (terapeuti, treneri, pedagozi, praktičari alternativnih načina isceljivanja).
Takođe, rad sa decom i odraslima u obrazovnim i pomagačkim profesijama (vaspitači, učitelji, profesori, instruktori, socijalani radnici, defektolozi), kao i sve medicinske struke mogu biti dobre za nas, pod uslovom da znamo da se zaštitimo od uticaja “teških ljudskih sudbina” na naš lični život.

Ceo intervju pročitajte na ovom blogu.

Kako si došla do zaključka da si visoko senzitivna?

Sasvim slučajno. Tragala sam za odgovorom na pitanje šta to sa mnom nije u redu. Zašto se to samo meni na početku tridesetih desio brodolom, a uradila sam sve tako kako treba. Kako po drugima treba. Kucala sam na milion vrata. Niko ništa ne zna… I onda, odjednom, posle brojnih razgovora i pročitanih “pomagačkih” knjiga, pojavljuje se zvanični sajt o visokosenzitivnim osobama čiji je autor naučnica Elejn Aron, koja je i uspela da dokaže postojanje visoke senzitivnosti nervnog sistema kao neutralnu biološku karakteristiku.
Čitam, ne verujem. Vidi, ja! Živim visokosenzitivni život samo nisam znala da se tako zove, a da sam ja zapravo ok.

Ceo tekst pročitajte na ovom linku.